Kortebaan wedstrijden vlot verlopen.

Zaterdagmiddag 11 februari had IJsclub Bergum kortebaan wedstrijden uitgeschreven voor jongens en meisjes door elkaar geloot. In twee categorieën, van 8 en 9 jaar en van 10, 11 en 12 jaar werd fel om de prachtige prijzen gestreden. De deelnemerslijst was iets teleurstellend, bij de jongsten waren 8 deelnemers en bij de oudsten 12 liefhebbers. Dit lage aantal kwam waarschijnlijk door het feit, dat overal in Fryslân geschaatst kon worden. Velen hebben een toertocht met de familie geschaatst. Even voor half twee werd onder schitterende winterse weersomstandigheden begonnen met de wedstrijd, die een zeer vlot verloop kende. Er werd zeer goed geschaatst en fel gestreden om de prijzen, € 25,- voor de eerste plaats, € 20,- voor de tweede plaats en € 15,- voor de derde plaats. Een aantal keren waren er drie ritten nodig om te bepalen wie er door mocht naar de volgende ronde.

Bij de jongsten was het uiteindelijk Rainier Sijtsma die de fraaie wisselbeker in ontvangst mocht nemen, hij kreeg die echter niet zomaar cadeau. Marrit Kerstholt moest in de finale in een spannende rit het onderspit delven tegen Rainier (die overigens op Boeien hockeyschaatsen reed). Derde prijs werd behaald door Inez van der Veen, ook een knappe prestatie.

De oudste jeugd maakt er eveneens een spannende aangelegenheid van, de deelnemers waren vooral in de 2e omloop zeer aan elkaar gewaagd. Dat maakte de finale des te spannender, en er moest bijna een fotofinish aan te pas komen om in de laatste beslissende rit de winnaar aan te wijzen. De vlaggen van de finish gingen vlak na elkaar omhoog, maar de hoofdscheidsrechter had het goed gezien: Rico Dijk werd verdiend winnaar van de wisselbeker, op de schaats gevolgd door Sybrich de Haan die dus tweede werd. Arianne de Vries werd verdienstelijk derde, maar daarvoor moest wel eerste haar schoolvriendin verslagen worden.

Na afloop werden de prijzen uitgereikt met de mededeling, dat de prijswinnaars allen nog een herinnering aan deze wedstrijd ontvangen. De wisselbekers worden na de zomervakantie weer opgehaald om te voorzien van een inscriptie. Elke deelnemer ontving nog ‘fergees’ koek-en-zopie. Iedereen die deze wedstrijd heeft doen slagen heel hartelijk bedankt! Als de weersvoorspellingen uitkomen moet Koning ‘Jûkelburd’ bijna wijken voor een dooiaanval. In een volgende schaatswinter moeten we maar weer eens zien wie de wisseltrofee dan in zijn/haar bezit krijgt.