Broei door sneeuwlaag en gasvorming.

Door de sneeuwval van donderdagavond en vrijdagnacht kwam er een flink sneeuwdek op de baan te liggen. Dit veroorzaakt broei, zeker met de zon die er op vrijdag overdag ook nog op scheen. Van bovenaf was er derhalve geen ijsgroei meer. Maar ook aan de onderzijde van het ijs zit nog een probleem. De baan is eind oktober gemaaid en een week later al onder water gezet. De afstervende planten onder water veroorzaken gasvorming door rotting, dit gas zoekt een weg naar boven en ontsnapt op de plaatsen waar het ijs door broei niet meer aanwezig is. Gevolg laat zich raden, er vallen zomaar gaten in het ijs. Gelukkig kwamen de leerlingen van het Liudger ons helpen om de baan zo goed en zo kwaad als het ging sneeuwvrij te maken. Ze zouden schaatsen in plaats van gymmen, na het nodige veegwerk hebben ze toch ook nog wel kunnen schaatsen. Tussen de middag zorgde het Liudger zelfs voor broodjes voor de baanvegers, grote klasse!

Een aantal bestuursleden en vrijwilligers hebben de baan verder schoongehouden, zodat we vrijdagmiddag en -avond nog heerlijk hebben kunnen schaatsen. Het was dan ook een drukte van jewelste op de baan. Zaterdagmorgen 4 december was de baan ook al weer open om 10.00 uur. Op moment van schrijven van dit bericht sneeuwt het hevig, maar het bestuur probeert nog steeds de baan zo goed mogelijk schoon te houden. Gezien de weersberichten, zware sneeuwval en ijzel,  zal dit telkens zwaarder worden. Houdt u de site maar in de gaten.